Photo Rating Website
Strona Główna Wyszukaj Al wyspager wypaadki wysiew traw
wyroby wedliniarskie domowe

aaaaHiehie wiersze erotyczne:)aaaa

Temat: Rewolucja w misce dla czworonogów.
oczywiście samo masło A karmy to nieporozumienie , prawidłowo żywiony pies wie co dobre. Testujemy tzw wyroby wędliniarskie na naszych suniach i niestety okazuje się , że w 90% są one...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13951



Temat: Domowa wędlina
... polecam wyroby wędliniarskie własnej roboty. Składniki: - 1 kg schaby bez kości - 2 litry wody - pieprz - sól - majeranek - liść laurowy - ziele angielskie Opis: Zagotowujemy wodę,...
Źródło: forumkiz.pl/viewtopic.php?t=431


Temat: 3. Purda (08-10.05.2009 r).
... Okazuje się, że tylko tu podtrzymujemy tradycyjną produkcję domowych wyrobów, nie tylko wędliniarskich... I oby tak zostało Dlatego pisząc o uszczypliwości Dziadka, właśnie to miałem na myśli. No i jeszcze jedno....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3376


Temat: Zakupy prosto z gospodarstwa
... leci co pochodzi z polskich gospodarstw. Również wyroby wędliniarskie schodzą jak ciepłe bułeczki. Nie są to wyroby domowe takie o jakich tu dyskutujemy, a i tak są o niebo lepsze od...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1082


Temat: jakie wędliny kupujecie?
Ja kupuje wędliny wyłącznie w sprawdzonych przeze mnie miejscach. Mod Info: [Ostatnio zaopatruje się w lap-pol.pl. Mają znakomite wyroby wędliniarskie, w smaku całkowicie jak domowe. ] Nie kupuje wędlin w sklepie,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4487


Temat: Tradycje wedliniarskie Pomorza i Kaszub
Witam, piszę pracę semestralną na temat tradycji kulinarnych regionu pomorskiego i potrzebuję pomocy fachowców. Literatura dostepna na ten temat jest niestety bardzo skąpa. Chodzi mi przede wszystkim o wyroby mięsne. Nie udalo mi sie dotrzeć do żadnych źródeł traktujących o dawnych wyrobach miesnych z regionu Pomorza czy Kaszub. Może wieczie gdzie( np. w jakiej bibliotece) mozna znalezc jakies materiały na ten temat. A moze ktos jest w posiadaniu jakiejs literatury, która by mi pomogla. Chodzi mi o informacje jakie wyroby wędliniarskie występowały dawniej na Pomorzu. Jakie wędliny z jakiego mięsa wykonywano w gospodarstwach domowych. W koncu kiedys nie bylo duzych zakladów miesnych tylko gospodazre wyrabiali wędlinki sami. Będę wdzięczny za każdą informacje. Z góry dziekuje.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=216


Temat: 1. Brenna (29.02-02.03.2008)
domowych wyrobach” to rzadkość, której ma szczęście doświadczyć tylko niewielu ludzi, a to wszystko dzięki talentom zlotowiczów i góralskich gospodarzy. Endrio, który nie tylko przejechał kawał Polski, żeby się z nami...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1598


Temat: Okręg Katowice - Gdzie, Co I Na Co
Kiedyś bedąc przejazdem w Kobiórze, tam jest taki sklep wędliniarski , robią swoje domowe wyroby a obok sklepu jest staw .Spore liny, karasie i karpie tam dostrzegłem , zna ktoś może...
Źródło: splawik.com.pl/index.php?showtopic=14537


Temat: Goście Pawła Lorocha
... pory nie wiem, ale przeszłam i przeżyłam. I nie żałuję . 2). Domača zabijačka - to znane. Tak jak u nas domowe wyroby wędliniarskie, wytwarzane po świniobiciu, stanowią cymes. Ale żeby...
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=595


Temat: Wędzonki na dwie imprezy w odstępie tygodnia.
... poradę czy mozna w takim miejscu ulokować domowe wyroby wędliniarskie, wędzone, parzone (szynka, boczek, baleron, kiełbasa). Przyznam przy tym, iż kiełbasę pieczoną przetrzymuję w tych warunkach od środy i jest nadal...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2265


Temat: artykuły wędliniarskie w okolicach katowic
Witam serdecznie! Rozpoczynam domowe wyroby i muszę poczynić pewne zakupy może ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie znajdę sklep z artykułami wędliniarskimi w okolicach Katowic. Potrzebuję jelita, przyprawy, trochę suszonej krwi, sznurki i...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5702


Temat: WielkaNocna Baba ;-)
Wielkanoc to oprócz wspaniałych wyrobów wędliniarskich, także desery - a tu już tradycyjnie Baby drożdżowe, Makowce czy Mazurki Chciałbym nieco przybliżyć temat z mojego punktu widzenia oczywiście mając świadomość że takie wyroby mają swoje "domowe tradycje", jak już wspomniałem przy okazji prezentacji receptury na pączki, w naszej pracowni bazujemy na jednej recepturze ciasta drożdżowego do wszystkich wyrobów i tak też jest w...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2058


Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zaproponowania Wam projektu utworzenia Szkoły (Akademii) Domowego Masarstwa i/lub Wędliniarstwa. Działała by ona pod egidą naszej stronki i zajęcia odbywały by sie w okresie letnim (ewentualnie innym, przez Was ustalonym). Proponowana tematyka zajęć: 1. Obowiązujące akty prawne w zakresie obróbki mięsa, szczególnie w warunkach domowych. 2. Zagrożenia wynikające z działalości związanej z obróbką mięsa i jego przetworów. 3. Mięso - rozbiór półtusz, klasyfikacja mięsa i wykorzystanie poszczególnych jego elementów w domowej produkcji wędlin. 4. Podroby i ich wykorzystanie. 5. Dodatki, przyprawy, jelita itp. 4. Maszyny i urządzenia stosowane w domowej produkcji masarskiej. 5. Rodzaje wyrobów: a) wędzonki b) kiełbasy - tutaj poszczególne rodzaje w zależności od trwałości, sposobu produkcji, rozdrobnienia itp. c) wyroby podrobowe - wszystkie (kaszanki, pasztetowe, salcesony itp) d) inne wyroby wędliniarskie - rolady, pasztety, galarety itp. e) wyroby prasowane z prasek i szynkowara. 6. Budowa i zasada działania oraz wykorzystanie wędzarni przydomowych. 7. Wszystko o wędzeniu. 8. Zasady obróbki cieplnej - parzenie, pieczenie, rożen itp. 9. Przechowywanie surowców i wyrobów gotowych. 10. Grillowanie. 11. Zasady BHP podczas rozbioru i produkcji domowej wędlin i wyrobów wędliniarskich. Przedstawiony ... czy np. Letniej Akademii Domowego Masarstwa i Wędliniarstwa, byłaby nasza strona. Prosze o odniesienie się do powyższego.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=561


Temat: Film edukacyjny
wypracowane w oparciu o wiadomości zdobyte na kursie lub podczas domowej produkcji masarskiej, prosze kierować na moją pocztę maxell11@wp.pl, by w oparciu o nie powstał naprawde dobry i edukacyjny materiał filmowy....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2986


Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
Oficjalne stanowisko Prezesa Stowarzyszenia Gospodarstw. "Wędliny domowe – szkolenia agroturystyczne 5 września 2001 roku grupa około 40 gospodarstw agroturystycznych działających na Jurze Krakowsko – Częstochowskiej, zorganizowała się w Jurajskie Stowarzyszenie Turystyki ... do wiejskiego, masarskiego i wędliniarskiego dziedzictwa … uczy na nowo ekologicznego wyrobu wędlin i podrobów, które w Polsce przedwojennej …dworskiej było na wysokim poziomie. Wędliny domowe swą jakością, zawsze przewyższały produkcję ... Brać” – „Wędliny domowe”. Zgodziliśmy sie na współpracę z tym środowiskiem, gdyż uznaliśmy je, za najbardziej profesjonalnie zabierające się do odbudowy starego i dworskiego dziedzictwa kulinarno-wędzarniczego, którym chcemy przy okazji nasycić ... Szkoły Domowego Masarstwa. Nadzór oraz patronat merytoryczny nad kształceniem w Szkole Domowego Masarstwa przejmuje Wędzarnicza Brać, od dawna działająca na rzecz zachowania polskich tradycji masarskich poprzez swój portal internetowy www.wedlinydomowe.pl i ... przygotowaną kadrę zapewniającą najwyższy standard praktycznej nauce wyrobów wędliniarskich sposobem domowym, dla potrzeb własnych, agroturystycznych itp., przy zachowaniu obowiązujących przepisów bhp, ppoż., sanitarnych i technologicznych i innych. Stanisław Kozubek – Przewodniczący...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=561


Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
(kol.wena). Zajęcia prowadzone przez MISTRZA Bagno są na bardzo wysokim poziomie i można się wiele nauczyć, niezależnie od naszego dotychczasowego doświadczenia. Nasz Główny Technolog z wielka cierpliwością powtarzał z adeptami wędliniarstwa ... DOMOWEGO MASARSTWA, kolegom Bagnie i Papli za ciężką pracę i przekazaną wiedzę oraz wszystkim uczestnikom za wspaniałą, koleżeńską atmosferę (kocham Was). P.S. Wszyscy kursanci zostali zaopatrzeni na drogę w paczkę z...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=561


Temat: Wizytacja
Bardzo miło mi napisać o wielkim uznaniu i dobrej opini, jaką otrzymaliśmy, strona Wędliny Domowe, forum i Szkoła Domowego Masarstwa, od uczestników III Ogólnopolskiego Kongresu Odnowy Wsi. W sumie odwiedziło progi ... jest Wędzarnicza Brać i zapoznali się z referatem nt. Szkoły Domowego Masarstwa pt. Szkoła Domowego Masarstwa w Folwarku Zrębice propozycją nabywania praktycznych umiejętności wędzarniczych w polskiej agroturystyce Pragnę serdecznie podziękować całemu ... pisane przekazują informacje o przetwórstwie mięsa na terenach Polski oraz często szczegółowe receptury. Tradycyjne technologie są nadal znane i wykorzystywane, ale prawie wyłącznie te najprostsze, na podstawowe wyroby. Znajomość ta przetrwała głównie na terenach wiejskich. Współcześnie podstawowym dostawcą przetworów mięsnych jest przemysł, który w pogoni za wydajnością i zyskiem robi zunifikowane w smaku, nietrwałe wyroby wędlinopodobne. Grupa pasjonatów podjęła próbę odrodzenia wyrobu wędlin tradycyjnymi metodami w warunkach domowych. Ratuje się stare receptury przed zapomnieniem, odtwarza i dokumentuje stare technologie. Podstawowym kanałem komunikacji jest strona internetowa www.wedlinydomowe.pl oraz działające aktywnie forum dyskusyjne. W ramach działalności agroturystycznej powstała Szkoła Domowego Masarstwa, w Folwarku Zrebice, w której to adepci sztuki masarskiej zdobywają nowe umiejętności, a bardziej zaawansowani dzielą się doświadczeniami i wyjaśniają wątpliwości. Doświadczeni wykładowcy – technolodzy przetwórstwa mięsnego – oraz program w postaci praktycznych warsztatów gwarantują wysoką skuteczność szkolenia. Ogromne zainteresowanie tematyką i praktyczne działania na polu tradycyjnego wędliniarstwa dają nie tylko nadzieję, ale są już gwarantem przetrwania i renesansu polskich tradycji wędliniarskich. Pełną wersję referatu zamieszczę w późniejszym czasie, po opublikowaniu w opracowaniach kongresu. Proszę Was o spostrzeźenia i uwagi jakie się Wam nasuwają. Wyślijcie je na...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3552


Temat: Brenna 16-18.10.2009
... rozdział. Żeby się nie rozpisywać konkluduję: takiego asortymentu nalewek domowych, zgromadzonych i degustowanych w jednym miejscu i czasie nie spotka się nigdzie poza zlotami Wędzarniczej Braci. Nie sposób pominąć Gazdów, państwa...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3584


Temat: Czy katolicy mogą jeść kaszankę?
Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najczęściej osłonkę z jelita. W zależności ... pieczoną, jak i parzoną (gotowaną po napełnieniu). Wyrobem przypominającym kaszankę jest bułczanka (śl. źymlok), gdzie kasza zastąpiona jest miękiszem bułki. Kaszankę przypomina również kadrel, który składa się przede wszystkim z krwi ... ingrediencje, których dobór wyobraźnia podyktuje twórcy tej potrawy. Czerninę podaje się z kluskami, domowym makaronem (bardziej stylowym niż zakupionym w sklepie) lub z gotowanymi ziemniakami. Jest daniem kontrowersyjnym, ma rzesze zagorzałych...
Źródło: biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=1433


Temat: Śląsk a Polska, Czechy i Niemcy
... sucuk, który koczownicze plemiona z azjatyckich stepów woziły na koniach pod siodłem, wystawiając go podczas podróży na działanie promieni słonecznych. Mistrzowie wędliniarstwa mieszkający w określonych miastach zaczęli wymyślać oryginalne przepisy na...
Źródło: shadow.zaginiona-biblioteka.pl/viewtopic.php?t=1504



Hiehie wiersze erotyczne:)

Designed By Royalty-Free.Org